Programma's

5. Sociaal domein

We zien dat de vraag naar ondersteuning en zorg toeneemt. We krijgen te maken met de dubbele vergrijzing. Er is onduidelijkheid vanuit het rijk hoe we om gaan met de afschaffing van het abonnementstarief. De financiering van het jeugdbeleid is onduidelijk. Daarnaast hebben we ook te maken met een energiecrisis en inflatie waardoor meer mensen te maken krijgen met armoede.

Samenleving
We versterken de sociale basis in onze gemeente. Het welzijnswerk door De Kear is de kern hiervan.

·        We werken samen met De Kear aan de ontwikkelagenda voor het welzijnswerk.
·        We evalueren en actualiseren de welzijnsopdracht in de eerste helft van 2023. Dit in aanloop naar de mogelijke tweede verlenging van het contract met De Kear (2024-2025).
·        Sinds medio 2022 doen we samen met huisartsen in Lemmer en omgeving mee aan een pilot ‘Welzijn op recept’.
·        Samen met De Kear en de GGD voeren we het project ‘gezonde wijkaanpak’ op twee plaatsen uit.
·        In 2023 werken we aan mogelijkheden om mantelzorgers te ontlasten en voeren we het mantelzorgbeleid en het daaraan gekoppelde uitvoeringsplan uit.

Maatwerkvoorzieningen
Wmo

·        Vanaf 1 januari 2023 gaan de nieuwe contracten voor de voorziening Begeleiding in. Het inkoopproces hiervoor is in 2022 uitgevoerd. We gaan resultaatgericht werken waarmee we willen bereiken dat er een goede afstemming is tussen de vraag van de inwoner en het aanbod van de zorgaanbieder.
·        We onderzoeken hoe we de voorziening Hulp bij het Huishouden verder kunnen ontwikkelen. Dit kan leiden tot een nieuw inkoopproces.
·        We gaan de kwaliteit van Beschermd Wonen verbeteren doordat we:

-           de kwaliteitseisen in de aanbesteding hebben aangescherpt;
-           voor de intramurale voorzieningen minder aanbieders hebben gecontracteerd;
-           de transformatiedoelstellingen vormgeven via partnerschap aan fysieke overlegtafels;
-           vernieuwing stimuleren door het beschikbaar stellen van een innovatiebudget.

·        Woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en gemeenten hebben afspraken gemaakt over de uitstroom van mensen vanuit een woonvoorziening voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Het uitgangspunt is dat de mensen gaan wonen in de gemeente van herkomst. Alle afspraken staan in het convenant ‘Weer thuis’.

Jeugd

We werken aan inhoudelijke vernieuwing en verhoging van de kwaliteit van zorg. In 2022 startten we met de aanpassingen van het stelsel. Deze staan in het beleidsplan “Jeugdhulp 2022 en verder”. Zo gaan we onder andere:

·        de pedagogische visie verbreden onder professionals;
·        in gesprek met inwoners en professionals over de vraag: ‘hoe willen we onze kinderen laten opgroeien en wat betekent dat voor de inzet van jeugdhulp?’

De implementatie hiervan start na afronding van de provinciale inkoop voor de volgende vormen van jeugdhulp: wonen, pleegzorg en dyslexie. De nieuwe contracten starten per 1 januari 2023.

Inkomensregelingen en participatie

·        De uitvoering van het nieuwe beleidsplan Participatiewet en de invoering van de nieuwe Wet Inburgering is in 2022 gestart.
·        De businesscase Werkleerbedrijf met de doorontwikkeling van Empatec, Pastiel en de Wurkjouwer richting Werkleerbedrijf is opgepakt. Dit gebeurt samen met de gemeenten in de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West. Parallel aan en na de bestuurlijke besluitvorming over de businesscase wordt het implementatieplan van het Werkleerbedrijf opgesteld.

·        Jongeren die dat nodig hebben, krijgen persoonlijke coaching. Het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiecentrum) verzorgt de monitoring. De sluitende aanpak voor kwetsbare jongeren krijgt hiermee een opvolging in 2023.

Conflictzorg

·        We voeren het lokale en regionale actieplan huiselijk geweld en kindermishandeling verder uit.
·        We maken beleid om de aanpak van mensenhandel te borgen in de uitvoering.
·        We onderzoeken de mogelijkheden om mee te doen aan een proeftuin om de ketensamenwerking met Veilig Thuis te verbeteren.  

Gezondheidszorg
Waar wordt de grootste ziektelast verwacht? En waar bereiken we de grootste gezondheidswinst voor kwetsbare inwoners? Het gezondheidsbeleid richt zich op die twee vraagstukken. We werken op basis van vijf ambities:

·        Ambitie 1. Een gezonde fysieke en sociale leefomgeving: omgevingsvisie, omgevingsplan
·        Ambitie 2. Levensverwachting van kwetsbare inwoners verhogen: Kansrijke Start, Gezonde Wijkaanpak
·        Ambitie 3. De druk op het dagelijkse leven: mentale weerbaarheid, preventie- en handhavingsplan, Jeugdketenbeleid
·        Ambitie 4. Vitaal ouder worden: Preventief netwerk ouderen, valpreventie
·        Ambitie 5. Gezonde leefstijl stimuleren en behouden: Rookvrije generatie, Kind naar Gezonder gewicht

Op alle vijf ambities lopen diverse projecten. Vaak in nauwe samenwerking tussen ons sociaal wijkteam en De Kear, GGD, huisartsen, onderwijs en andere maatschappelijke partners.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2022 10:39:29 met de export van 11/09/2022 10:33:16