Er is een maatschappelijke wens tot transparantie bij het bepalen van de belastingtarieven. Daarnaast zien we een trend dat rechterlijke instanties burgers in toenemende mate beschermen tegen het maken van ‘winst’ bij dienstverlening die betaald worden via heffingen. De rechter toetst de baten-kosten verhouding bij vastgestelde tarieven en kan een verordening deels of in z’n geheel onverbindend verklaren. De kostenramingen worden om die reden ieder jaar herijkt. Alleen kosten die wettelijk toerekenbaar zijn, worden doorbelast aan de belastingbetaler.
Transparantie van de tarieven draagt ook bij aan draagvlak voor het kunnen heffen van belastingen. Informatie over de kostentoerekening wordt inzichtelijk gemaakt in de begroting en is op deze wijze openbaar en toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is. Onze burgers kunnen uit de begroting (bijlage) gemakkelijk herleiden waarvoor ze betalen. Als de tarieven stijgen dan is ook de oorzaak daarvan duidelijk. We verwachten dat deze werkwijze bijdraagt aan het draagvlak voor het betalen van belastingen.
Via overzichten opgenomen in de bijlage bieden wij inzage op kostensoortniveau per belastingverordening of deelgebied binnen een verordening. De legesverordening is opgebouwd in het deelgebied diensten burgerzaken, omgevingsdiensten en diensten die vallen onder de Europese dienstenrichtlijn.