Onderwijs, voorschoolse voorzieningen en leerlingenvervoer
We willen in onze gemeente een aantrekkelijk, goed gespreid en kwalitatief goed onderwijsaanbod houden met oog voor bevolkingsontwikkelingen.
Komende jaren zijn er veel ontwikkelingen op gebied van onderwijshuisvesting
Per 2024 loopt het huidige Integraal Huisvestingsplan (IHP) af. In 2022/2023 werken we aan het opstellen van een nieuw IHP waarin scenario’s en verwachte uitgaven uitgesplitst over de 10 gemeentelijke regio’s zijn opgenomen.
De kwaliteit van Voorschoolse Educatie (VE) verbeteren
Het rijk heeft verschillende maatregelen doorgevoerd om de kwaliteit te verbeteren:
- Vanaf 1-8-2020 krijgen de peuters een aanbod van 16 uur per week in plaats van 10 uur.
- Per 1 januari 2022 werd het inzetten van een HBO-gekwalificeerde beroepskracht verplicht.
- Gemeenten moeten zich inspannen om een zo hoog mogelijk bereik te realiseren.
Voor de bekostiging van VE krijgt de gemeente een geoormerkt budget van het rijk. De peuteropvang-organisaties ontvangen via de gemeente een subsidie voor het aanbieden van VE.
We verwachten hogere kosten voor het leerlingenvervoer
Het leerlingenvervoer is opnieuw aanbesteed en gegund aan Taxi Witteveen. Wij verwachten een toename in kosten door een stijging van het aantal kinderen. Dit willen wij komende jaar goed monitoren door onder andere:
- een stevige controle op de facturen
- een nauwere samenwerking met Taxi Witteveen
- stimuleren dat ouders gebruikmaken van de app en/of portal van de vervoerder
We gaan de Verordening en beleidsregels aanpassen. Samen met Taxi Witteveen, Arriva en de nieuw op te zetten klankbordgroep willen we de zelfredzaamheid van kinderen vergroten door hen waar mogelijk gebruik te laten maken van het OV.
Sport en bewegen
Met de sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs en het sportbedrijf De Fryske Marren voeren wij ons nieuwe sport- en beweegbeleid en het Lokaal Sport- en Beweegakkoord uit.
Dorpen-, stads- en wijkenbeleid
- De dorpencoördinatoren blijven projecten stimuleren die de leefbaarheid bevorderen. Dit gebeurt vanuit het kernenbudget en het Iepen Mienskipsfûns.
- We geven meer bekendheid aan inwonersinitiatieven en we houden goed contact met Plaatselijke Belangen en de dorpshuizen.
- In 2023 wordt een nieuw accommodatiebeleid vastgesteld. Hiervoor wordt in 2022 onderzoek gedaan en samengewerkt met inwoners.
Cultuur
- We geven samen met onze partners uitvoering aan het beleidsplan ‘Kunst stroomt!’.
- We stellen een Kerkenvisie op waarin staat hoe we in de toekomst omgaan met herbestemming van leegstaande kerkgebouwen.
- Wy sette mei faasje troch mei de útfiering fan us Frysk taalbelied; ‘Frysk as it heal kin’ en it aksjeprogramma dat hjir by heart. Mei de provinsje hawwe wy lange termyn doelen stelt yn in LTA, yn it earste plak foar 2025. Der wurdt sjoen nei oparbeidsjen mei oare gemeenten. Dizze binne yn lijn mei ús belied. Fanôf 2023 wolle wy de Fryske Kultuerpriis op in oare wize foarmjaan.
Bibliotheek
Openbare bibliotheken dragen bij aan maatschappelijke opgaven over participatie, zelfredzaamheid, individuele ontwikkelingsmogelijkheden, digitale vaardigheid en de aanpak tegen laaggeletterdheid. Wij blijven deze instellingen daarom financieel ondersteunen. De drie bibliotheken hebben de intentie om elkaar te versterken. Zij ontwikkelen zelf hiervoor nieuw beleid. De gemeente actualiseert in 2023 haar eigen beleid.